Onderzoek

natuurlijke parameters

Onderzoek: Ruimtelijke kenmerken van de natuur

De verstedelijkte gebieden nemen toe. De voorspelling is zelfs dat in 2050 ongeveer 66% van de bevolking in een verstedelijkt gebied woont. Nu is dat nog niet zo erg maar de toenemende gezondheidsklachten die ontstaan in dit soort omgevingen zijn wel zorgwekkend. Biologisch gezien functioneert de mens het beste in een "natuurlijke" omgeving. Maar wat is nog natuur in deze tijd?

Om grip te krijgen op wat de natuur voor ruimtelijke kenmerken heeft, ben ik wandelingen gaan maken. Aan de hand van foto rapportages ben ik analyses gaan maken van de ruimtelijke kenmerken.

Mijn doel was om met deze analyses parameters op te stellen die we zouden kunnen vertalen naar de architectuur. Om zo gebouwen te gaan ontwerpen die dichter bij de belevingswereld van de natuur komen en zo beter aansluiten bij wat goed voor ons mensen is.

Hiernaast zijn een aantal van de ruimtelijke parameters te vinden die ik gevonden heb. 

Maquette studies

Onderzoek: Ruimtelijke vertaling van natuurlijke kenmerken

In de maquette studies hiernaast is te zien hoe ik opzoek ben gegaan naar de ruimtelijke vertaling van de natuurlijke parameters die ik gevonden heb in mijn onderzoek. De natuurlijke invloeden leveren een heel ander soort ervaarbare ruimte op. 

Wilt u meer weten over het gedane onderzoek? of het boek bestellen?  Dan kunt u mij altijd mailen. Dit onderzoek was de aanzet tot mijn afstudeerproject: Het logeerhuis voor dementerende ouderen.

In dit project heb ik de ruimtelijke wensen van de dementerende op een natuurlijke manier vormgegeven. Lees verder op de pagina over deze case study.